dissabte, 30 de maig del 2015

Tema 6: El cinema II. Activitat 7.


Llegeix les fitxes i la sinopsi d'aquestes dues pel·lícules. Després escriu al blog la fitxa i la sinopsi d'una pel·lícula que hagis vist recentment. 

Ágora Direcció: Alejandro Amenábar Intèrpretació: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashaf Barhom, Michael Lonsdale País: Espanya Any: 2009 Gèneres: Aventures / Drama / Històric. Durada: 126 min. Segle IV, Egipte sota l'Imperi Romà. Les violentes revoltes religioses als carrers d'Alexandria arriben a la seva llegendària Biblioteca. Atrapada dins dels seus murs, la brillant astrònoma Hipàtia lluita per salvar la saviesa del Món Antic amb l'ajuda dels seus deixebles. Billy Elliot Direcció: Stephen Daldry Intèrpretació: Jamie Bell, Gary Lewis, Julie Walters País: Regne Unit Any: 2000 Gèneres: Drama. Durada: 112 min. El 1984, el nord de Gran Bretanya es troba immers dins una dramàtica vaga de miners. El fill petit d'un d'aquests miners decideix abandonar els combats de boxa i el gimnàs per posar-se unes sabatilles de ballet i aprendre a ballar, amb el consegüent rebuig del pare i del germà gran.



Títol original: The Fault in Our Stars

Any: 2014
País: EUA
Durada: 125 minuts
Gènere: Drama, Romanç
Estudis: Fox 2000 Pictures, 20th Century Fox
No recomanat menors de 7 anys


Sinopsi: A Hazel ia Gus els agradaria tenir vides més corrents. Alguns dirien que no han nascut amb estrella, que el seu món és injust. Hazel i Gus són només adolescents, però si alguna cosa els ha ensenyat el càncer que tots dos pateixen és que no hi ha temps per a lamentacions, perquè, ens agradi o no, només existeix l'avui i l'ara. I per això, amb la intenció de fer realitat el major desig de Hazel - conèixer al seu escriptor favorit -, creuaran junts l'Atlàntic per viure una aventura contrarellotge, tan catàrtica com punyent. Destinació: Amsterdam, el lloc on resideix l'enigmàtic i malhumorat escriptor, l'única persona que potser pugui ajudar-los a ordenar les peces de l'enorme puzle del qual formen part.

Tema 6: El cinema II. Activitat 5.


Explica la diferència entre guió literari i guió tècnic. Al blog. 

El guió literari explica la història en forma dialogada (com si es tractés d’una obra de teatre), afegint-hi tota la informació necessària sobre els personatges, els diàlegs, etc, en canvi, el guió tècnic tradueix en termes cinematogràfics el guió literari i matisa tots els detalls que s’han de tenir en compte a l’hora del rodatge (moviments, sons, etc.).

Tema 6: El cinema I. Activitat 11.


Escriu el guió d'una escena breu d'una pel·lícula (pot ser inventada o no).

INT. PIS COMPARTIT / MENJADOR - DIA

Ens trobem en un pis. La porta principal s'obre i entra RUBÉN (22), amb una carpeta d'estudiant sota el braç. Al menjador està GUILLERMO (23), assegut davant d'una taula, embrancat en el que semblen experiments de química. A la taula hi ha tubs d'assaig, provetes, etc.
RUBÉN
Hey!

GUILLERMO
(Sense girar-se)
Mira, no et perdis això.

Rubén s'acosta a mirar. Guillermo tira unes gotes en un tub d'assaig. Surt una mica de fum.
GUILLERMO
Has vist? Reacciona bé ... Vés per on!

RUBÉN
D'acord, però com que no em diguis què és ...

GUILLERMO
Un dissolvent que estic inventant. ¡Potentíssim! Si fiques el dit, en dos minuts adéu dit. La fórmula porta Coca-cola. Per cert, he hagut de agafar-te un parell de llaunes que tenies a la nevera.

RUBÉN
No importa. Interessant ... Bé, vaig a veure si em poso a estudiar, que tinc l'examen d'aquí dues setmanes i encara no m'he mirat res.

GUILLERMO
Ponte, posa't, no sigui que et cateen. Escolta, demà vindrà a menjar un cosí meu, que ha començat a treballar aquí al costat. Fa temps que no el veig. Estaràs, ¿no? Ens podies fer aquests espaguetis que et surten tan bé.

RUBÉN

Sí, és clar, i després us frego els plats, no? Quina morro!

Tema 6: El cinema I. Activitat 10.


A continuació tens un fragment del guió de la pel·lícula Jackie Brown, de Quentin Tarantino. Saps explicar què és el guió d’una pel·lícula? 

[Jackie Brown és una hostessa molt atractiva que es fa un sobresou entrant diners il·legals als Estat Units per a un traficant d'armes, fins al dia que els agents federals l'enxampen. L'única manera que té de salvar-se d'anar a la presó és organitzar un pla per entrar al país mig milió de dòlars i lliurar el traficant a la policia. En aquest entramat de personatges perillosos, ella s'hauria de preocupar de sobreviure, però només té una cosa al cap: ¿com es pot fer amb els diners? Jackie Brown és segurament el millor personatge que ha creat mai Quentin Tarantino, una dona llesta, ràpida i irresistible que sedueix i enganya a tots els homes del món.] 

INTERIOR. AEROPORT INTERNACIONAL DE LOS ANGELES. DIA. Sentim el ritme d'una MÚSICA SOUL funky dels anys 70. 

Llavors ELLA entra en ESCENA.

Ella és la JACKIE BROWN, una hostessa que porta l'uniforme de la CABO AIR. (Una companyia petita que fa el pont aeri entre Los Angeles i Cabo San Lucas. 'Temps aproximat de vol: dues hores).

La Jackie s'està dreta, quieta, mentre una cinta transportadora la desplaça a poc a poc per l'aeroport. 
Els CRÈDITS APAREIXEN / DESAPAREIXEN davant seu. 

La Jackie Brown és una dona negra molt atractiva d'uns quaranta-cinc anys, encara que sembla que en tingui trenta-cinc. 

La cinta arriba al final, ella en surt.

Passa despreocupadament pel control de duanes i nosaltres la seguim amb l'STEDICAM mentre travessa l'aeroport a grans passos... Arriba a la porta d'embarcament..., desapareix un moment dins l'avió..., surt sense la bossa de mà..., agafa el micròfon... 

JACKIE (Al micro): Vol 710 a Cabo San Lucas embarcant per la porta 12. Només passatgers de primera classe.

 ... Somrient, recull les targes d'embarcament dels passatgers abans que pugin a l'avió. FONDRE A NEGRE.


L’element que a primer cop d’ull pot emparentar més al cinema és el guió d’una pel·lícula. 
El guió és el text literari on hi ha escrits els diàlegs i les situacions que els personatges hauran d’interpretar en la pantalla. És un element fonamental, ja que sense un bon guió és difícil fer una bona pel·lícula. El guió s'estructura per seqüències, convenientment numerades i col·locades una darrere l'altra en ordre temporal.

Tema 6: El cinema I. Activitat 3.


Com s’expressa la descripció amb el llenguatge cinematogràfic? I en el literari?


La descripció cinematogràfica: El cinema presenta imatges en què apareixen diferents elements a la vegada, cosa que fa que l’espectador vegi de cop la idea d’un espai o d’una persona sense haver de reconstruir un text. 

La descripció literaria: En literatura es descriu un espai, l’escriptor ha de seleccionar allò que vol mostrar. L’escriptor, encara que faci una descripció molt detallada, no pot explicar-ho tot. 


Tema 6: El cinema I. Activitat 2.


En què s’assemblen el cinema i la literatura?

El cinema i la literatura estableixen una relació: tots dos arts expliquen històries, però ho fan de maneres diferents. En el llenguatge literari tenim com a instrument bàsic i únic la paraula, mentre que el llenguatge cinematogràfic és més complex i combina l’ús d’imatges en moviment amb elements auditius: diàlegs, música i sons. La lectura d’un text literari es fa amb la ment i el lector s’ha de crear una imatge mental d’allò que s’explica. Aquesta imatge és personal i única de cada lector. El missatge cinematogràfic el percebem a través de la vista i l’oïda i els sons i les imatges ens vénen donats i organitzats pel director. El text literari, a més, s’ha de llegir de manera lineal. El cinema presenta en un mateix moment una acumulació d’imatges i sons com passa a la realitat. Tantes imatges poden fer que l’espectador passi per alt trets importants si el director no els remarca de manera especial amb els moviments de càmera o el diàleg. La manera de presentar la història varia en cinema i en literatura. En literatura sempre hi ha un narrador, ja sigui protagonista, personatge secundari o, senzillament, narrador extern a la història. Per tant, el text narratiu, que explica fets i accions, es presenta normalment en primera o tercera persona. En cinema això funciona de manera diferent. Moltes vegades no hi ha narrador, sinó que és la càmera la que va mostrant el que interessa perquè l’espectador pugui muntar-se la història.

Tema 6: El cinema I. Activitat 1.


Quant fa que existeix el cinema? Explica’n resumidament la història. 

Fa poc més de cent anys d’història del cinema. Ha evolucionat molt. Les primeres pel·lícules que es van projectar van ser La sortida dels treballadors de la fàbrica i Arribada del tren a la Ciutat, dels germans Lumière, l’any 1895. Però abans d’això l’ésser humà ja havia intentat reproduir imatges en moviment. Les pintures de bisons amb sis potes de les coves d’Altamira o les ombres xineses demostren l’interès mil·lenari de l’ésser humà per representar el moviment. És a partir del segle XVII quan apareixen alguns invents que permeten reproduir imatges en moviment. El primer d’aquests invents era un aparell que permetia projectar en una superfície blanca figures pintades sobre tires de vidre que s’il·luminaven de manera que les imatges apareixien ampliades a la superfície. L’aparell podia moure’s endavant i endarrere, i això feia que el públic tingués la sensació que les imatges s’apropaven o s’allunyaven.  Aquest aparell s’anomenava llanterna màgica, Durant el segle XIX van aparèixer com a joguines el zoòtrop i el praxinoscopi, que consistien en una caixa circular en la qual hi havia una sèrie de figures pintades que, en moure la caixa, apareixien com una sola imatge en moviment. A finals del segle XIX i a partir de la fotografia, Edison va inventar el cinetoscopi1 , que permetia veure pel·lícules de forma individual. Però, oficialment, es considera que el cinema va néixer quan els germans Lumière van fer públic el cinematògraf.

Tema 5: La publicitat. Activitat 11.

Observa aquests anuncis publicitaris. Un és antic i
l’altre és actual. Respon les preguntes al blog: 
a) Quin producte anuncien? Són productes tradiciona
lment considerats
femenins?

 S'anuncia un perfum.

b) Quins són els elements de cada anunci i quines i
dees suggereixen?
(Comenta’n el disseny, els colors, el text.)

  En el primer anunci podem observar que el disseny es més clàssic i amb colors apagats, en canvi en el segon anunci és més modern, amb colors dorats més resaltants. El text en el primer anunci esta en castellà mentres que en el segon anunci esta en francés. També en el primer son dibuixos, en canvi en el segon es una dona de veres.  

c) Quina imatge de la dona ofereixen aquests anunci
s? Creus que aquesta
imatge ha canviat molt amb el pas del anys?

 En el primer ofereixen una dona sensual, amb curves molt marcades i excitant. En el segon ofereixen una dona amb molta bellesa.


d) Escriu la teva opinió sobre la influència de la
publicitat en les nostres vides
(cinquanta paraules)

La publicitat és una de les característiques del capitalisme modern, ajuda a estimular l'economia al motivar els compradors i els venedors de suport. És generalment usada en conjunt amb altres eines de promoció, com vendes personals, promoció de vendes i relacions públiques, i es troba al cor de l'estratègia de màrqueting per a la majoria dels béns de consum. La publicitat influència a les persones a través de l'educació, persuasió i assegurament. També influeix en l'experiència de compra, en fer les compres més simples i ajudant a moderar els preus dels productes anunciats.